
 

 

 

IMPLEMENTATION OF E-INVOICE IN MALAYSIA 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQs) FOR E-COMMERCE INDUSTRY 

(UPDATED ON 22 DECEMBER 2023) 

 

No Question Response 

1.  Where a sale or transaction is 

concluded between merchant and 

consumer through an e-commerce 

platform, which party (e.g.,  

e-commerce platform or merchant) is 

responsible for issuance of e-Invoice 

to the consumer?  

The e-commerce platform provider is responsible for 

issuance of: 

i. e-Invoice (upon request); or 

ii. receipt (if no e-Invoice is requested) 

to consumer for transaction concluded through the  

e-commerce platform. Merchants are not required to 

issue the e-Invoice or receipt to the consumer. 

In relation to (ii), where the Buyer did not request for 

an e-Invoice, the e-commerce platform provider is 

allowed to issue a consolidated e-Invoice for the said 

transactions with consumers.  

Note that e-commerce platform provider is required 

to input the applicable coding for “classification” in 

the said e-Invoice to the buyer to indicate that such 

transaction is in relation to e-commerce transaction 

where the e-Invoice is issued by the e-commerce 

platform provider to the buyer. 

Please refer to Section 3.5 and 3.6 of the  

e-Invoice Specific Guideline for more guidance on 

the general issuance of e-Invoice. 
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2.  Which party (e.g., merchant and/or 

service provider or e-commerce 

platform provider) is responsible for 

issuance of e-Invoice to record the 

income generated by merchant and/or 

service provider (e.g., logistics 

provider) from transactions concluded 

through an e-commerce platform?  

The e-commerce platform provider is responsible to 

assume the role of Issuer and issue a self-billed  

e-Invoice to record the merchant and/or service 

provider’s income earned from transactions 

concluded through the e-commerce platform.  

The frequency of the self-billed e-Invoice issuance 

could be in accordance with the current issuance 

frequency of e-commerce platform provider.  

Please refer to Section 8 of the e-Invoice Specific 

Guideline for more guidance on issuance of  

self-billed e-Invoice.  

3.  What is the e-Invoice treatment for 

charges imposed by e-commerce 

platform provider to merchant and/or 

service provider for the use of 

platform?  

The e-commerce platform provider is required to 

issue an e-Invoice for the charges imposed to 

merchant and/or service provider for the use of 

platform.  

The frequency of e-Invoice issuance could be in 

accordance with the current issuance frequency of  

e-commerce platform provider.  

Please refer to Section 2.3 and 2.4 of the  

e-Invoice Guideline or Section 4.2 of the  

e-Invoice Specific Guideline for more guidance on 

the issuance of e-Invoice.  

4.  Which Tax Identification Number (TIN) 

should be used as Supplier’s TIN if the 

merchant and/or service provider is a 

foreign business or individual where 

TIN is not available or provided? 

In the event if the foreign supplier does not have a 

TIN or does not provide his / her TIN, the general TIN 

“EI00000000030” can be used as the Supplier’s TIN 

in a self-billed e-Invoice. 

Please refer to Section 10.4 of the  

e-Invoice Specific Guideline for more guidance on 

the issuance of self-billed e-Invoice. 
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5.  Will e-commerce platform provider be 

allowed to issue consolidated  

e-Invoice to record the income 

generated by merchant and/or service 

provider from e-commerce 

transactions?  

The e-commerce platform provider is not allowed to 

issue consolidated e-Invoice to record the merchant 

and/or service provider’s income earned from 

transactions concluded through the e-commerce 

platform.  

E-commerce platform provider is required to issue 

self-billed e-Invoice instead of consolidated e-Invoice 

in this instance. Please refer to response provided in 

Question 2 above for further details. 

The frequency of self-billed e-Invoice issuance could 

be in accordance with the current issuance frequency 

of e-commerce platform.  

Please refer to Section 8 of the e-Invoice Specific 

Guideline for more guidance on issuance of  

self-billed e-Invoice. 

6.  Generally, e-commerce platform 

provider would only release the 

payment received from consumer to 

the merchant and/or service provider 

upon consumer’s confirmation on 

receipt of goods and/or services. In 

this instance, when should an  

e-Invoice be issued by  

e-commerce platform provider to 

record the income generated by 

merchant and/or service provider from 

e-commerce transactions? 

e-commerce platform provider is allowed to follow the 

current billing arrangement. 

Where required, the e-commerce platform provider 

may issue draft / proforma invoices to merchant 

and/or service provider. However, only the final  

e-Invoice is required to be submitted to IRBM for 

validation.   
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7.  What is the e-Invoice treatment for 

return of goods where monies are 

being returned by the e-commerce 

platform provider to the affected 

consumer?  

A refund note e-Invoice is required to be issued by 

the e-commerce platform provider to record the 

refund on the goods returned. 

 

8.  Can retailers include e-commerce 

transactions in the same consolidated 

e-Invoice as brick-and-mortar store 

transactions? 

As the transaction flow, responsibility and 

classification (as provided in the e-Invoice data 

catalogue) could be different between the  

e-commerce transactions and transactions through 

brick-and-mortar stores, it may not be advisable to 

issue a consolidated e-Invoice as it may create more 

confusion in future reconciliation.   

 


